torstai 4. joulukuuta 2014

Villaviltti


Olen jo pitkään halunnut omatekemän villaviltin ja täällä opistossa sain siihen mahdollisuuden. Viltinteko on ollut isompi projekti ja siksipä siihen on sisältynyt paljon erilaisia vaiheita. Työskentely on ollut ajoittain enemmän tai vähemmän mukavaa ja rentouttavaakin. Nyt kun vilttini on valmis, kerronpa työni vaiheista enemmän kuvien kera.


Olin ajatellut, että minun ei tarvitse kuin istahtaa alas ja alkaa kutomaan. Eihän se ihan niin yksinkertaista ollutkaan, vaan minua odotti monen monta pikkutyötä ennen varsinaista aloittamista. 
Aluksi luotiin loimi luomapuille. Ensin tein vähän väliä virheitä, kun en osannut vielä aivan laskea lankoja oikein. Onneksi virheet pystyttiin korjaamaan ja eikun uusi yritys. Virheistä oppii, joten ainakin opin jonkun työvaiheen kunnolla.
 Sitten loimi aseteltiin mattopuihin, käärittiin tukille, niisittiin ja pujotettiin langat pirran läpi.  Säädettiin poljinten kanssa, puolattiin lankarullia, tehtiin muutamia pikkuhommia ja solmittiin alkusolmut.
 
Ja vihdoin pääsin aloittamaan itse kutomisen. Koska en ollut aiemmin tehnyt edes mattoa, villalangalla kutominen ei tuntunut aluksi niin luontevalta. Työskentely oli hidasta ja jouduin monta kertaa peruuttamaan ja korjaamaan työni jälkiä. Oikeastaan koko viltti oli melkoista opettelua, mutta eiköhän se jo lopussa sujunut paremmin kuin alussa. 

Pitkän kudonnan jälkeen sain onnellisena irroittaa vilttini mattopuista ja tehdä hapsut päätyihin. Juoksin soluun ja tadaa, nyt vilttini on löytänyt arvoisensa paikan meidän kotisohvalta. 


Samasta loimesta syntyi myös nämä kaksi kaunista vilttiä.

Päivikki, Anna ja Olivia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti