tiistai 30. huhtikuuta 2019

Fall Basic-Paita

Kaikki lähti siitä, kun halusin ensimmäistä kertaa koskaan kokeilla vaatteen tekoa. En ole ikinä aiemmin käyttänyt saumuria ennen tätä työtä ja ompelukoneen käyttö on rajoittunut ala-asteen harjoitteluihin. Tavoitteena oli oppia vaatteen teon perustat, ei niinkään se, että haluaisin tehdä vaatteen käyttöä varten.

Lähdin etsimään mahdollisimman yksinkertaista kaavaa. Selailin netistä monenlaisia ohjeita, mutta lopullisen kaavan löysin käsityölehdestä.Yllättävän nopeasti löytyi, yleensä olen todella huono päätöksenteossa. Paitaan päädyin siksi, koska sen tekeminen vaikutti mielenkiintoisammalta. En tiedä kenelle tämän paidan aion valmistaa, ei ole ketään sen kokoista tuttua, mutta saanpahan nyt ainakin kokeilla saumurin käyttöä.

Ensimmäinen työvaihe oli kaavojen etsiminen, piirtäminen kaavapaperille ja leikkaaminen. Meni vähän aikaa ymmärtää missä tarvitsemani kaavojen rajat menevät.


Materiaaliksi valitsin puuvillatrikoon. päätin ottaa hihat valkoisesta kankaasta ja etu- ja takakappaleen mustavalkoraidallisesta kankaasta. Reasoreita en vielä tässä vaiheessa leikannut. Opettelin kaavojen asettelua kankaalle niin, että kaava on oikein päin langansuuntaan nähden.

Ompelun aloitin sillä, että saumuroin hihakappaleet kiinni etu -ja takakappaleeseen. Ja sitten myös paidan sivut. Saumurin käyttö tuntui aluksi todella haastavalta. Tuntui siltä, että sitä ei pysty hallitsemaan ollenkaan. Välillä ajoin liian reunasta niin jäi reikiä, mutta sitten vain täytyi ajaa uudestaan sama kohta. Loppua kohden se alkoi tuntua jo helpommalta.



Lopuksi saumuroin hihoihin ja kaula-aukkoon resorit. Se oli aika haastavaa kun ensimmäistä kertaa teki, jonka takia ne jäivät hieman epätasaisiksi eri puolilta.
Halusin vähän omaperäisyyttä, joten kaula-aukon resorista tein keltaisen.


Käänsin paidan alareunan kaksinkertaisesti ja ompelin kiinni, jotta reuna jää siistiksi, eikä lähde rullautumaan.


Valmiiksi luultu paita on suhteellisen siisti, mutta ei välttämättä kelvollinen käyttöön. Yksi huomattavin virhe tuli kaula-aukon resoriin. Resori on epätasainen joka kohdasta ja tuli sinne myös hieman ryppyjä. Jos sitä ei olisi, näyttäisi paita huomattavasti paremmalta.

Ruman näköinen resori häiritsi niin paljon, että opettajan suosittelemana siistin sen huomattavasti paremmaksi ja ajoin vielä viereen ompeleen pitämään resorin paikallaan ja piilossa. Nyt valmis tuote on jo sen verran siisti, että sitä jopa kehtaisi käyttää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti