tiistai 30. huhtikuuta 2019

Viltti

Ennen kun opettaja kertoi, minulla ei ollut hajuakaan siitä, että vilttejäkin voi tehdä mattopuilla.
Viltin tekeminen alkoi siten, että me kaikki halukkaat viltin tekijät mietittiin yhdessä sopivia värejä ja kuviointia jotka tulisivat vilttiin. Seuraavaksi laitettiin valitsemamme väriset langat tilaukseen.
Piirsimme omat kuvat siitä että miltä vilttimme mahdollisesti näyttäisivät, tuleeko hapsuja vai nyöritykset, montako raitaa ja millä värillä ja niin eespäin.
Suunnittelu oli hauskaa ja helppoa ja se eteni nopeasti.

Tavoitteenani oli oppia ymmärtämään ja käyttämään mattopuita. Ajattelin aluksi että kärsivällisyyteni ei välttämättä kestä niin pitkän työn tekoa, mutta päätin ottaa haasteen vastaan. Saavutin tavoitteeni loistavasti. En menettänyt hermojani kertaakaan ja työ eteni nopeasti. Opin käyttämään mattopuita.

Työskentely kesti monta kuukautta kaikkien eri vaiheiden kautta. Viltin tekeminen oli pisin työ mitä olen ikinä tehnyt. Siinä oli ennen varsinaisen kudonnan aloittamista niin paljon eri asioita tehtävänä. Aluksi piti valita kangaspuut ja langat. Seuraavana me teimme loimilangat ja niiden valmistumisen myötä ne kiinnitettiin kangaspuihin. Loimen kiinnityksessä puihin oli myös paljon erilaisia vaiheita, joihin liittyi monesti sidontaa ja voimankäyttöä.
Suurimpia vaikeuksia viltin valmistuksessa oli reunalankojen putoaminen kudontavaiheessa, niisien putoaminen puilta, langan sotkeutuminen ja rullien purkautuminen. Vaikeuksista selvisin helposti. Vaikeuden liittyessä vilttiin, saatoin purkaa vilttiä niin että asia selvisi. Taas jos vaikeus liittyi puihin, etsin vian ja korjasin sen. Puola jos hajos nii tein uuden.

Kuvia työn etenemisestä.

Loimilankojen tekoa.

Rullien rullaamista.

Loimilankojen laittoa niisien läpi.

Loimilankojen kiristys.

Loimilankojen sitomista.

Kudontaa.

Hapsujen irroitus matonkuteista.

Hapsujen nyöritys.

Valmis työni on kaunis valko, harmaa, vihreä villaviltti, jossa on nyöritykset hapsuissa.

Kuvia valmiista viltistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti